Konflikter och motstånd på jobbet

– från låsning till lösning i förskolans personalgrupp

Välkommen till en kurs för alla som samspelar med barn, kollegor och föräldrar och som lär dig mer om hur du kan agera i situationer av motstånd, konflikt och i utmanande samtal.

  • Träna på att lyssna och identifiera grunden till konflikten
  • Hitta vägen ut när samspelet gnisslar
  • Lär dig grundläggande samtalsmetodik för utmanande samtal

Om kursen

Förskolans värld är komplex. Vi samspelar med barn, kollegor och föräldrar, vi har väldigt höga krav på oss och vi vill mycket med vår verksamhet. Inte konstigt att det uppstår krockar, slitningar och frustration mellan kollegor, kanske till och med öppna konflikter. Det stjäl mycket tid och energi som vi istället skulle kunna investera i vårt uppdrag. När det ser ut så här är det dags att vända konflikten till utveckling. Och det kan vara en riktigt spännande resa!

Målgrupp

Förskollärare, barnskötare, förskolechefer

Innehåll

Hur och varför uppstår en konflikt?
Helt plötsligt verkar de uppstå massa konflikter, nötningar och motstånd i arbetslaget. Vi känner oss irriterade på våra kollegor eller tycker kanske att de fokuserar på fel saker. Varför känns det så helt plötsligt? Vi undersöker begreppet konflikt, vad konflikten kan vara ett uttryck för och i vilka situationer den kan uppstå.

Hur tar vi oss ur en konflikt?
Alla konflikter är inte högljudda men de representerar olika behov som ställs mot varandra. När konflikten väl är ett faktum behöver vi hitta vägar att omvandla den till ett samtal om hur vi löser problem och hur vi kan skapa fungerande relationer. Vi tränar på att lyssna och att tala och att identifiera behov som ligger till grund för konflikten. Vi lär oss hur vi går från låsning till lösning helt enkelt.

Hur genomför jag ett komplext samtal med en kollega?
Att genomföra dessa samtal kan väcka starka känslor i oss. Varför blir det så? Med god förberedelse kan samtalet till och med öppna dörrar till något nytt. Vi går igenom hur du förbereder dig inför samtalet och hur du kan lägga upp samtalet.

Genomförande

Fortbildningen bygger på teoretisk genomgång, dialog och reflektion samt konkreta verktyg som kan tillämpas i vardagen.

Mål

Du lär dig hur du kommunicerar och agerar i situationer av motstånd eller konflikt, samt grundläggande samtalsmetodik för utmanande samtal med en kollega.

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Kursadministratör

Mattias Olsson

Välj kursort!

Malmö, 7 maj 2018
09.00 - 16.30 | 2.950 kr exkl moms
Boka
Göteborg, 8 maj 2018
09.00 - 16.30 | 2.950 kr exkl moms
Boka
Vi är som mest 30 deltagare per kurs och du får ett kursintyg efter avslutad fortbildning. Lunch och kaffe ingår i priset.