Innehåll
Samspel utgör grunden till kommunikation
Språket utvecklas i samspel och därför blir leken ett av de viktigaste verktyg vi har i förskolan. Vi går in i och tittar närmare på hur leken kan förstås ur ett språkligt perspektiv och hur de vuxna kan främja språkandet i leken. Vi berättar om hur vi kan organisera miljön för att skapa rika samspel och maximera de språkliga sammanhangen.
Pedagogen som språklig förebild
För att utveckla språket måste barnen höra, bearbeta och använda språk. Där har vi vuxna har en viktig roll som språkliga förebilder. Vi delar med oss av konkreta verktyg och strategier för hur vi kan arbeta för att språkboosta barnen och agera språkmotorer.
Mötesplatser och språkstimulerande material
Meningsfulla mötesplatser och material som erbjuder barnen en palett av utforskande aktiviteter kan stötta språkutvecklingen genom ett medvetet fokus. Vi visar hur vi skapar mötesplatser som öppnar upp för olika typer av samtal i en och samma plats och hur materialet blir ett centralt verktyg i det språkstimulerande arbetssättet.
Böckerna och högläsningens roll i språkutvecklingen
I förskolan vet vi att läsning gynnar språkutvecklingen och böcker fyller en viktig funktion i utbildningen. I förskolan kan vi etablera ett livslångt intresse för böcker. Vi delar med oss av strategier som ökar läslusten hos barnen och visar på hur vi kan låta boken genomsyra miljö, material och lek.