Lärande

Enkel och rolig programmering i förskolan

– alla kan lära sig!
Fortbildningen lär er att:
  • Programmera som målstyrd undervisning
  • Använda Bee-bot och Makey Makey på grundläggande nivå
  • Stärka barnens matematiska tänkande och språkutveckling


Om fortbildningen

Programmeringen möjliggör ett lustfyllt sätt att arbeta med matematik, språkutveckling och estetiska processer. Den stimulerar barns kreativitet, nyfikenhet och självkänsla. Med till exempel sagan som bas kan vi utveckla barnens digitalitet. Vi kryper runt, klipper, ritar, bygger robot-banor, undersöker och testar tillsammans.

Målgrupp

Förskollärare, barnskötare, förskolechefer

Innehåll

Hur programmerar vi Bockarna Bruse?
Vår saga breder ut sig över golvet. Vi räknar rutor och målar bilder. Vi undersöker tillsammans nya spännande ord och sätter ord på vad vi vill ska hända. Programmering hjälper barnen att träna samspel och problemlösning, och de måste tänka i vidare banor. Vad händer om…?

Hur blir begrepp som ”algoritm” vardag?
Det är nog bara vi pedagoger som skräms av ett begrepp som algoritm. För barnen är det ett nytt spännande ord att utforska. Vilka finns det mer? Det finns gott om möjligheter till språkutveckling när vi har programmeringsprojekt. Fortbildningen hjälper oss att landa i begreppen och visar på hur vi kan arbeta praktiskt med dem.

Hur får vi in läroplanens olika mål genom programmering?
Programmeringen låter oss arbeta med många olika mål. Vissa är uppenbara för oss andra upptäcker vi i takt med att vår egen kompetens växer. Fortbildningen ger er förståelse för vad programmering är och kan bli när vi utgår från läroplanen.

Tips och verktyg

Fortbildningen ger er teoretisk genomgång, dialog, övning och reflektion. Dessutom får ni flera konkreta förslag, verktyg och praktiska tips som ni själv kan använda direkt efter fortbildningen.

Nyfiken?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig

Kontakta mig

Jag hjälper dig gärna med dina frågor om uppdragsfortbildning.

Fortbildningsrådgivare

Jonas Gille