IKT/Digitalt lärande

Lärplattan och apparnas universum

– så kommer du igång!
En lärplatta kan fungera som både ett pedagogiskt verktyg och som en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Hur ska ni använda lärplattan på er förskola? Boka en uppdragsfortbildning till hela personalgruppen så kommer vi till er och hjälper er komma igång. 

Detta är en grundutbildning där inga förkunskaper behövs.Om fortbildningen

Världen blir allt mer digitaliserad och för oss på förskolan gäller det att hänga med i utvecklingen. I dag använder sig var tredje treåring av internet flera gånger i veckan. Hälften av alla tvååringarna har tillgång till en lärplatta hemmet. Digitaliseringen går allt längre ner i åldrarna. På den här utbildningen tar du del av lärplattans alla pedagogiska och kreativa möjligheter och ser hur den stödjer bl a bildskapande, kommunikation, interaktion och dokumentation. Vi tar upp de appar som är aktuella, hur de fungerar och vilka vi rekommenderar. 

Medtag egen lärplatta till fortbildningen.

Målgrupp

Förskollärare, barnskötare, förskolechefer

Innehåll

Varför har vi lärplattor på förskolan?
Lärplattan är ett fantastiskt pedagogiskt verktyg när vi använder den rätt. Ett verktyg som stimu­lerar både pedagoger och barn. Den kopplar ihop många olika utvecklande funktioner och när vi använder den aktivt och på ett undersökande sätt uppmanar den till lärande.

Hur kopplar vi ihop och kommer igång?
Lärplattan erbjuder oss ett multimodalt arbetssätt. Vi dyker ner i lärplattans grundfunktioner innan vi börjar undersöka apparna. Redan där finns det en hel del nya möjligheter. Genom att kombinera lärplattan med andra digitala verktyg kan man fördjupa möjligheterna.

Hur kan vi kommunicera på nya sätt via t ex Skype och QR-koder?
Kommunikation har alltid varit viktig för lärande. Med hjälp av digitala verktyg förändras våra förutsättningar för kommunikation. Hur kan man tänka kring skype och qr-koder?

Hur hittar vi i apparnas universum?
I dag finns det ett helt universum av appar och många liknar varandra. Vissa har blivit populära, är bra och används flitigt. Men det går också att hitta en och annan riktig pärla bland de okända gratisapparna. Vi hjälper dig hitta i apparnas uni­versum. Låt oss bli din guide till de appar som har verkliga pedagogiska värden så att apparna inte enbart blir tidsfördriv och underhållning.

Genomförande

Fortbildningen bygger på teoretisk genomgång, dialog och reflektion samt konkreta verktyg som kan tillämpas i vardagen.

Mål

Att lära sig grunderna i hur man använder lärplattan i förskolan för att snabbt komma igång för att använda den både som ett pedagogiskt verktyg och som en del i den systematiska kvalitetsarbetet.

Nyfiken?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig

Kontakta mig

Jag hjälper dig gärna med dina frågor om uppdragsfortbildning.

Fortbildningsrådgivare

Jonas Gille