Biträdande rektor - ny i rollen

– Leda personal och processer i en pedagogisk verksamhet

Kursen lär dig att:

  • Utveckla skolans pedagogiska verksamhet
  • Utveckla medarbetarskap och arbetslag
  • Driva utvecklingsarbete och ge förändringarna fäste
  • Förebygga och hantera konflikter

Om kursen

Ett formellt ledarskap är inte en medfödd förmåga, utan något vi lär oss genom träning och teoretisk kunskap. Denna ledarskapsutbildning är skräddarsydd för dig som är nytillträdd biträdande rektor och lär dig bland annat hur du kommunicerar så att du når ut och hur du leder så att andra vill följa. Kursen ger dig verktyg som gör skillnad för hur du tar dig an ditt nya uppdrag, och hur väl du lyckas.

Innehåll

Hur tar du steget från medarbetare till chef?
I dina tidigare roller hade du ansvar för ditt eget arbete, men nu ska du även ansvara för alla medarbetares prestationer. Det kräver nya kunskaper men också ett nytt förhållningssätt.

Hur balanserar du vardagsarbete med utvecklingsarbete? 
Att leda utvecklingsarbete är ett viktigt uppdrag i skolledarskapet. Samtidigt förväntas du lösa alla praktiska problem som uppstår i vardagen. För att lyckas i ditt uppdrag måste du arbeta strategiskt och systematiskt, och inte fastna i nuets alla göranden. Hur går det till?

Hur utvecklar du medarbetare och arbetslag?
Du har höga ambitioner och vill att varje elev, varje dag, ska mötas av engagerade och kompetenta medarbetare som arbetar tillsammans och systematiskt. Hur kommer vi dit? Under kursen lär du dig grunderna i att utveckla medarbetarskap, bygga starka arbetslag, leda möten och fatta kloka beslut.

Hur hanterar du konflikter som uppstår?
Du vill utveckla men möter kollegor som tycker det är bra som det är. Hur hanterar du medarbetare som inte vill, kan, orkar eller vågar? Att leda kräver kunskap om individ-, grupp- och organisationspsykologi samt en förmåga att situationsanpassa sitt ledarskap och sin kommunikation så att konflikter hanteras på bästa sätt.

Tips och verktyg

Fortbildningen ger er teoretisk genomgång, dialog, övning och reflektion. Dessutom får ni flera konkreta förslag, verktyg och praktiska tips som utvecklar er som ledare.

  • Led effektiva möten
  • Verktyg för det systematiska kvalitetsarbetet
  • Kommunikation utifrån syfte och mottagare
  • Teori om vad som skapar effektiva grupper

Målgrupp

Biträdande rektorer i alla skolformer

Välj kursort!

Stockholm, 25-26 november 2019
09.00 - 16.30 | 6.800 kr exkl moms
Boka
Vi är som mest 30 deltagare per kurs och du får ett kursintyg efter avslutad fortbildning. Lunch och kaffe ingår i priset.

Medlem i Lärarförbundet? 
Som medlem får du 25% rabatt på våra kurser och konferenser. Maximal rabatt är 1000 kr. Utnyttja erbjudandet genom att göra en individuell anmälan (dvs du behöver fylla i ett eget anmälningsformulär) och ange din rabattkod som du hittar i din medlemsinformation från Lärarförbundet.
Inte medlem ännu? Klicka här >>

Vi har samlat alla våra ledarskapskurser på ett och samma ställe under samlingsnamnet Spirado. Namnet är sprunget ur tanken om att växa och göra. Unna dig en energikick – välkommen till Spirado.

Här hittar du hela Spirados kursutbud >>