Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för statistiska ändamål och för att kunna visa dig mer personligt anpassat innehåll på vår hemsida.
Läs mer om cookies och vår integritetspolicy här.Förstelärarnas rikskonferens 2024
Förstelärarnas Rikskonferens 2024 är konferensen för dig som leder lärares lärande. Här får du kunskap och insikter som stöttar dig i ditt uppdrag. Det gäller både ditt pedagogiska ledarskap och hela processen kring skolans kollegiala lärande.
MALMÖ 20 MARS | STOCKHOLM 11 APRIL | ONLINE 11 APRIL

Ge dig själv en nystart i din egen utvecklingsresa som ledare genom att identifiera och hitta behov för utvecklingsarbete i din egen praktik.
Vi vet att det är en framgångsfaktor att låta lärare leda kollegors lärande


Vi vet också att ett ledarskap som innebär att leda kollegiala processer har utmaningar. På konferensen granskar vi därför förstelärarens verktygslåda för att ge dig förutsättningar att arrangera det goda mötet i kollegiet. Det som leder till lärande och ger effekt på elevernas kunskapsutveckling och resultat.
Förstelärarnas Rikskonferens 2024 sätter fokus på hur du som förstelärare hittar och bibehåller riktningen för att coacha och formge utvecklingsarbete i din verksamhet. Löftet från Lärarfortbildning är att du går från konferensen med kunskap, insikt och verktyg att utveckla ditt ledarskap.
Du får
- strukturer för att leda processer i en undervisningsutveckling som gör skillnad
- metoder för reflektion och analys av undervisning som synliggör vad vi gör i undervisningen och vad det leder till
- färsk forskning om förstelärarledarskapets möjligheter och utmaningar
- utveckla ditt ledarskap med en samtalspraktik som möjliggör ett stabilt lärande i kollegiet
- aktivera dig genom reflektion, delaktighet och nya verktyg – tillsammans med andra förstelärare.
Du får dessutom ett metodmaterial att implementera i din verksamhets utvecklingsarbete.
Konferensen konkretiserar hur samverkan och lärprocesser kan se ut inom ramen för kollegialt lärande
Målgrupp
Förstelärare i grund- och gymnasieskola samt vuxenutbildningen
Innehåll
08.15 |
Registrering och incheckning
med kaffe, te och smörgås |
09.00 |
Välkommen!
presentation och praktisk information |
Ledarskap för lärares lärande – förstelärare som lärarledare
Frida Grimm, doktor i pedagogik med forskningsområde ledarskap för lärande och skolutveckling Frida Grimm är doktor i pedagogik och postdoktor vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå Universitet. Hon undervisar också på rektorsprogrammet. Hennes forskningsintressen berör ledarskap för lärande, professionellt lärande och skolutveckling. I juni 2023 disputerade Frida med avhandlingen "Ledarskap för lärares lärande – förstelärare som lärarledare". I föreläsningen tar hon utgångspunkt i avhandlingen. Fokus ligger på hur förstelärarfunktionen kan förstås och praktiseras som lärarledarskap. I föreläsningen behandlas också de starka normer som omger förstelärares kunskaper och erfarenheter, exempelvis att ”alla lärare är lika skickliga”.
|
|
Vad sker när jag undervisar – magkänslans och systematikens betydelse
Anette Jahnke, universitetslektor i pedagogik, processledare vid Ifous, lärare och författare Att få grepp om det som händer i klassrummet är en grund för undervisningsutveckling. Det finns många modeller för hur lärare kan utveckla kunskap om sin egen undervisning – tid för egna tankar, loggskrivande, samtal, kollega-observationer, analysredskap, iterativa undersökande metoder som aktionsforskning, lesson study och datadrivna arbetssätt.
De modeller Anette lyfter i sin föreläsning har både likheter och olikheter – utifrån tid, omfång och metod. |
|
Att leda kollegor i undervisningsutveckling
Lena Göthe, fortbildare, skolutvecklare och universitetsadjunkt Det pedagogiska ledarskapet bygger på idén att lära tillsammans utifrån skolans och undervisningens behov. I den här föreläsningen får du strukturer för att leda processer i en undervisningsutveckling som gör skillnad. Lena handleder dig till att ta undervisningsutvecklingen ett steg längre i din verksamhet – och göra det långsiktigt och hållbart. Lena pekar på vikten av
|
|
Det goda mötet – en samtalspraktik
Jesper Grönlund, gymnasielärare, utvecklingsledare för förstelärare och skolledare Vad krävs för att det kollegiala samarbetet ska lyckas på en skola? Hur når vi till det goda mötet som bidrar till lärande och utveckling? I den här föreläsningen lyfter Jesper en samtalspraktik som ger dig förutsättningar för det goda mötet. Tre viktiga delar att beakta är innehåll, form och relationer. Vårt bemötande gentemot varandra, inom vårt uppdrag, är centralt för de resultat vi uppnår i ett utvecklingsarbete.
|
Föreläsare
Kontaktpersoner
Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.
