Evidensbaserad läs- och skrivutveckling

Hur kan lärare bäst stärka elevers läs- och skrivförmåga? Enligt experten Susanne Weiner Ahlström handlar det om att förstå hur hjärnan lär sig och ge eleverna tillräcklig, systematisk träning. I denna intervju delar hon insikter om vad forskningen säger – och vilken nyckelfaktor som gör störst skillnad i klassrummet.

Vilka är de vanligaste fallgroparna lärare kan hamna i när de arbetar för att stärka elevernas läs- och skrivförmåga? 

– En av de vanligaste fallgroparna är att undervisningen inte fullt ut anpassas efter hur hjärnan kodar in färdigheter. Om en lärare saknar tillräcklig kunskap om både hjärnans inlärningsprocesser för färdigheter och hur det skriftspråkliga systemet är uppbyggt finns det en risk att man fokuserar mer på att byta metoder än att förstå varför och hur en evidensbaserad välfungerande metod fungerar. Detta kan leda till att elever inte får den träning de behöver för att automatisera sina färdigheter. 

– En annan utmaning är bristande strategier bakom undervisningen. För att elever ska utveckla en djupare förståelse för svenskans språkliga mönster, såsom bokstavsföljder som ska läsas och skrivas, krävs systematisk och upprepad träning. Viktigt för elever med svenska som sitt andraspråk eftersom svenskans skriftspråkliga mönster skiljer sig från andra språk som våra elever har som modersmål. 

Vad säger forskningen om vad som fungerar när det gäller att få elever att både läsa och skriva med större självförtroende? 

– För att utveckla större självförtroende inom läsande och skrivande behöver elever få uppleva framgång. En avgörande faktor för att bli en säker läsare är att få träna tillräckligt mycket för att skriftspråkliga mönster ska kunna bli inkodade i minnet. En av de största utmaningarna idag är att elever inte alltid ges den tid de behöver för att befästa sina färdigheter.

Forskningen betonar vikten av att förstå hur färdigheter kodas in i hjärnan – motoriska, visuella och auditiva mönster som är centrala i läs- och skrivinlärningen och som vi behöver automatisera. Eftersom elever har olika förutsättningar krävs olika många träningstillfällen för att säkerställa att varje elev får den tid och det stöd som behövs för att automatisera sina färdigheter. När färdigheterna i att läsa och stava är automatiserade är hjärnan ledig för att kunna tänka om det lästa och att tänka kring produktion av text. 

Lärarfortbildning har nyligen tagit fram en otroligt efterfrågad fortbildning som heter Evidensbaserad läs- och skrivutveckling.

Om en lärare går den här kursen och tar med sig bara en enda insikt tillbaka till klassrummet – vilken hoppas du att det är? 

Förståelse för hur färdigheter kodas in i hjärnan och betydelsen av en systematisk, upprepad träning inom svenskans skriftspråkliga system. Struktur, kontinuitet och upprepade övningstillfällen är ett måste i undervisningen. 

Bokar du vår uppdragsfortbildning Tidig läs- och skrivinlärning så kommer fortbildaren ut till er skola på ett datum som ni kommer överens om.