Leda förändring i skola och förskola

– så blir du en duktig förändringsledare i en målstyrd verksamhet

Välkommen till en kurs för dig som är skolledare där du lär dig tydliggöra ledarskapets och ledningsgruppens roll, strategi och process i förändringsarbetet.

  • Så väcker ditt ledarskap engagemang och delaktighet
  • Få konkreta verktyg som stärker din förmåga att leda en organisation i förändring
  • Så kommer du förbi förändringsmotstånd

Om kursen

Om vi vill vända på resultat krävs förändring. Som skolledare eller förskolechef utsätts vi ofta för förändringskrav utifrån som sedan leder till interna förändringsprocesser. Vi har därför ett behov av att bli duktiga förändringsledare. Stressar vi vår verksamhet igenom förändringsresan kommer vi inte att lyckas. Nyckeln ligger i att leda och kommunicera på ett sätt som väcker engagemang och delaktighet. Vi behöver också kunskap om varför verksamhet och individ reagerar som de gör vid förändring. Den här kursen ger dig forskning, verktyg och träning i att leda förändringsarbete för en ökad måluppfyllelse. 

Målgrupp

Skolledare, ledningsgrupper

Innehåll

Hur kan vi förstå olika typer av förändringsprocesser?
Om du saknar förståelse för förändringsprocessens natur och olika typer av förändringsprocesser blir det svårt att skapa tydlighet runt den resa som ska göras. För att dina medarbetare ska kunna navigera i en verksamhet som ständigt verkar stå i förändring måste du kunna kontextualisera detta. Under kursen får du ta del av teorier och forskning om förändring och olika typer av förändringsprocesser. Vi sätter detta i relation till att alla förändringsprocesser i förskolan och skolan i slutändan ska leda till ökad måluppfyllelse och att barn och elever mår bra. Du får också förståelse för hur ni går från ständiga förändringar till systematiskt förbättringsarbete.

Hur lyckas du som förändringsledare?
Många förändringsresor misslyckas. Den viktigaste anledningen är hur förändringsarbetet leds, även om vi lätt faller i fällan att skylla på medarbetares motstånd och motsträvighet. John P Kotter, en mycket framstående forskare inom fältet har funnit att framgångsrika förändringar till 80 procent grundar sig på ledarskapet. Därför är det viktigt att känna sig trygg i hur vi skapar delaktighet och engagemang. I varje utvecklingsprocess möts ledarskap och medarbetarskap. Vi har olika roller att spela i en förändringsprocess. Kursen ger dig konkreta verktyg och metoder som stärker din förmåga att leda och styra en organisation i förändring. Du får också kunskap om hur du kommunicerar för att skapa delaktighet samt vanliga misstag som förändringsledare gör.

Hur kan du möta medarbetarnas olika reaktioner och behov under förändringsresan?
Ert förändringsarbete kommer möta motstånd. Det får du som ledare acceptera och ta på största allvar. Det är lätt att förminska mindre exalterade medarbetare som nej-sägare men det är inte rättvist. De spelar också en viktig roll i en förändringsresa. Under kursen får du lära dig att leda med- och motarbetare i förändringsprocesser och hur ni kan möta och komma förbi förändringsmotstånd.

Genomförande

Fortbildningen bygger på teoretisk genomgång, dialog och reflektion samt konkreta verktyg som kan tillämpas i vardagen.

Mål

Du lär dig hur du kan tydliggöra ledarskapets och ledningsgruppens roll, strategi och process i förändringsarbetet. Du får också förståelse för dina egna och andras tankar, känslor och reaktioner i förändringsprocessen.

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Kursadministratör

Mattias Olsson

Välj kursort!

Göteborg, 20 november 2018
09.00-16.30 | 4.700 kr exkl moms
Boka
Stockholm, 28 november 2018
09.00-16.30 | 4.700 kr exkl moms
Boka
Malmö, 29 november 2018
09.00-16.30 | 4700 kr exkl moms
Boka
Vi är som mest 30 deltagare per kurs och du får ett kursintyg efter avslutad fortbildning. Lunch och kaffe ingår i priset.
Vi har samlat alla våra ledarskapskurser på ett och samma ställe under samlingsnamnet Spirado. Namnet är sprunget ur tanken om att växa och göra. Unna dig en energikick – välkommen till Spirado.

Här hittar du hela Spirados kursutbud >>