Förmågecirkeln i anpassad skola – så bygger vi framtidens lärande

Hur kan lärare och personal i anpassad grund- och gymnasieskola skapa en undervisning där eleverna utvecklas både akademiskt och socialt? Svaret kan ligga i förmågecirkeln. Vi har pratat med Marie Nilsson Nordfors, erfaren fortbildare, om hur detta verktyg kan användas för att skapa ett mer meningsfullt och livslångt lärande för elever i behov av anpassat stöd.

Vad är förmågecirkeln och varför är den så viktig i anpassad skola?

Förmågecirkeln ger oss en struktur för att utveckla de förmågor som eleverna behöver för att klara sig i skolan och i livet. Den synliggör hur vi kan arbeta med samarbete, ansvar, kreativitet, reflektion och kommunikation i alla lärsituationer. För elever i anpassad skola är det extra viktigt att tydliggöra dessa förmågor så att de får konkreta verktyg för att utvecklas på flera plan.

Vilka förändringar ser du hos skolor som börjar arbeta med förmågecirkeln?

Den största skillnaden är att eleverna börjar prata mer om sitt eget lärande och tar större ansvar för sina handlingar. Många elever går från att vara passiva i skolarbetet till att faktiskt vilja delta och utvecklas. Personalen beskriver ofta att eleverna blir mer självständiga, reflekterar över sitt beteende och förstår sin roll i olika sammanhang, både i skolan och hemma.

Hur kan lärare och skolpersonal i anpassad skola börja använda förmågecirkeln idag?

Det börjar med att sätta ord på förmågorna i vardagen. Lärare kan till exempel låta eleverna reflektera över vilka förmågor de använt under en uppgift eller en skoldag. Ställ frågor som: "Hur samarbetade vi idag?" eller "Hur tog vi ansvar?". Genom att uppmärksamma och förstärka dessa förmågor skapas en kultur där eleverna får stöd att utvecklas både socialt och akademiskt.

Kan du ge ett exempel på en skola som sett tydliga resultat av att arbeta med förmågecirkeln?

Jag har arbetat med flera skolor där personalen vittnar om att förmågecirkeln har hjälpt elever att få bättre självförtroende och en ökad förståelse för sitt eget lärande. De ser också hur eleverna börjar kommunicera bättre, reflektera djupare och hitta kreativa lösningar i olika situationer. Framför allt blir undervisningen mer tillgänglig och meningsfull för eleverna.

Varför är förmågecirkeln en nyckel till det livslånga lärandet?

Den ger eleverna ett tydligt ramverk för hur de kan navigera i livet, inte bara i skolan. Genom att arbeta aktivt med förmågorna i förmågecirkeln bygger vi en grund för eleverna att bli mer självständiga, ansvarstagande och reflekterande. Det här är kompetenser de kommer att ha nytta av hela livet.

Bokar du vår uppdragsfortbildning Förmågecirken som verktyg så kommer fortbildaren ut till er skola på ett datum som ni kommer överens om.

Relaterade fortbildningar

Förmågecirkeln som verktyg

Livslångt lärande

 

Marie Nilsson Nordfors arbetar som specialpedagog och förstelärare på Häggviks gymnasium i Sollentuna utanför Stockholm. Hon har en fil. mag. i specialpedagogik och har också skrivit boken Livslångt lärande: undervisning i den anpassade skolan. Boken är en nyutgåva av boken Lära för livet - motiverande undervisning i särskolan.

Genom strukturerade aktiviteter och operativt lärande beskriver Marie hur vi kan skapa en trygg och motiverande miljö där varje elev känner sig sedd och behövd. Utifrån boken och fortbildningen inspireras du att utveckla din undervisning och skapa meningsfullt lärande som ger eleverna möjlighet att förstå och göra sig förstådda.

Kontakta oss för skräddarsydd kompetensutveckling

evert.norberg@lararfortbildning.se

070-850 48 03