Forskning och praktik i samspel – en kurs för inkluderande undervisning

Att skapa en inkluderande undervisning handlar om att ge alla elever möjlighet att lyckas. Men hur kan lärare konkret arbeta med detta i klassrummet? Vi har pratat med kursledarna bakom den nya fortbildningen som kopplar forskning till praktik och ger lärare verktyg att använda direkt i undervisningen.

Varför ska man gå den här kursen?  

– I ett dynamiskt och komplext yrke kan lärare vilja få presenterat konkreta exempel och strategier att använda direkt i klassrummet dagen efter. Vi vill dela med oss av det som vi vet har evidens för elevers lärande och som kan göra skillnad.  Kursen tar upp och visar flera olika strategier för olika syften. Det blir en blandning och brygga mellan teori och praktik.  

Vilket är ert bästa råd för att öka inkluderingen i klassrummet? 

– Inkludering hänger ihop med att lärmiljön är tillgänglig. En tillgänglig lärmiljö är vårt bästa råd och det finns flera exempel på hur det kan skapas i boken som vi har skrivit tillsammans. Ett sätt är att öka trygghet, studiero och tillgänglighet, och på samma gång med det, förbättra inkluderingen. Vi inleder vår bok med att skriva fram hur relationer kan byggas upp med olika metoder, och det är ett medvetet förhållningssätt, för inga lärmiljöer blir tillgängliga utan fungerande relationer.  

Nämn en sak som kan stärka elevers lärande, och som går ganska snabbt att genomföra. 

– Att bygga upp en tillitsfull relation, att visa att man bryr sig om och tror på att eleven kan.  När vi sänder ut signaler till eleverna att vi tror på dem, att de kan och att vi vill dem väl kan det fungera bättre i klassrummet. Relationen påverkar motivationen. Motivation i sin tur påverkar elevernas inlärning.  

Varför skrev ni den här boken? 

– Vi hoppas och önskar att innehållet kan bidra till att elever får fler och likvärdiga möjligheter i skolan. Innehållet kan vara en pusselbit bland flera och vår förhoppning var att den skulle kunna utgöra en konkret handbok. 

Kurstips

Specialdidaktik

Kursledare

Emma Leifler och Johanna Lindgren Chin har skrivit boken Specialdidaktik – en handbok som presenterar och diskuterar undervisning och hur den kan förberedas pro-aktivt för att förebygga att elever hamnar i skolsvårigheter. Boken kommer ut under våren 2025, men redan nu kan du boka denna kurs som utgår från och fördjupar bokens innehåll.

 

Emma Leifler är forskaren som drivs av att försöka förstå hur undervisning och lärmiljö kan stärka elevers lärande. Emma har ett intresse för hur vi kan organisera stödinsatser på bästa sätt. Frågor hon undersöker är vilka metoder och strategier som påverkar elevernas lärande och varför. 

 

Johanna Lindgren Chin är specialpedagog samt leg. speciallärare med erfarenhet från vuxenutbildning, gymnasiet och grundskola. Johanna driver också kontot specialpedagog_i_skolan på Instagram där hon delar med sig av praktiska och konkreta tips och metoder som gör skillnad i vardagen.