Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för statistiska ändamål och för att kunna visa dig mer personligt anpassat innehåll på vår hemsida.
Läs mer om cookies och vår integritetspolicy här.Motivation och lärprocesser
Lär er att:
- Undervisa och skapa struktur med förmågecirkeln
- Göra eleven medveten och delaktig i sitt lärande
- Utveckla elevens kommunikativa och sociala kompetens


Öka delaktigheten och känslan av sammanhang
Om eleverna inte upplever undervisningen som begriplig, hanterbar och meningsfull, kan vi inte förvänta oss något riktigt lärande. I den här fortbildningen får ni lära er hur ni kan undervisa för att öka elevernas delaktighet och känsla av sammanhang. Ni får autentiska exempel på hur vi gör eleven medveten om sitt lärande, tips på hur vi kan stimulera elevernas nyfikenhet och medvetenhet och exempel på meningsfulla sammanhang.




Hur skapar vi struktur och sammanhang i undervisningen?
Vi behöver utveckla elevens lärande och förmågeutveckling i konkreta och meningsfulla sammanhang. Fortbildningen lär er hur ni skapar en strukturerad undervisning med hjälp av förmågecirkeln, som är ett sätt att konkretisera och visualisera läroplanen.

Hur får vi eleven att verkligen tänka?
Hjärnan ställer krav på vår pedagogik för att eleverna ska kunna uppnå ett långsiktigt lärande. Hjärnan är ganska bestämd här: undervisningen måste vara begriplig, hanterbar och meningsfull. Fortbildningen ger exempel på pedagogiska insatser och konkret material.

Hur gör vi eleven medveten och delaktig?
Med entreprenöriellt lärande kan vi utveckla elevens självförtroende och kommunikativa och sociala kompetens. Därför är det viktigt att vi kan fånga de sammanhang som verkligen gör eleven medveten och delaktig kring vad som ska läras. Vi behöver också ge eleven förutsättningar att förstå sin läroplan.
Målgrupp
Anpassad grundskola, inklusive inriktning träningsskola. Anpassad gymnasieskola, nationellt och individuellt program.
Vår pedagogiska idé - vi startar lärandet med en fråga

Därför är det här med frågor extra spännande. Våra fortbildningar tar sin utgångspunkt i de tre klassiska frågorna vad, varför och hur? Som grund har vi våra styrdokument och aktuell forskning men det är först när vi omsätter den kunskapen i en användbar praktik som det gör skillnad. Det är här våra fortbildare kommer in med sin erfarenhet och det grundläggande målet är att våra kurser ska besvara frågan Hur gör vi för att få det att fungera i praktiken?
Fortbildningen varvar teoripass med reflektioner och gruppövningar. Deltagarna har möjlighet att ställa frågor och få svar. Ni kommer att få en mängd tips, idéer och inspiration att prova på nya arbetssätt. Vi vill att ni ska kunna använda era nya kunskaper redan dagen efter fortbildningen och att det ni lär er kommer att göra skillnad för er undervisning och era elever.
Fortbildning med Marie Nilsson Nordfors

Marie Nilsson Nordfors har skrivit den uppmärksammade boken ”Lära för livet – motiverande undervisning i särskolan”. Marie är specialpedagog, författare och föreläsare inom särskolan. Hon är även fortbildaren som håller kursen Motivation och lärprocesser i särskolan. Där beskriver hon hur du med hjälp av verktyget Förmågecirkeln, som hon även skriver om i sin bok, utvecklar elevernas egna förmågor och deras lärande.

