Varför är det viktigt med god kompetensutveckling?

Vi har ställt tre frågor om kompetensutveckling för lärare till Susanne Svensson, VD på Lärarfortbildning.

Susanne brinner för komptensutveckling av hög kvalitet som gör skillnad på riktigt. Läs hennes svar nedan.

 

Varför är det viktigt med god kompetensutveckling?

Forskningsstudier visar gång på gång att undervisningsskickliga lärare är det som gör störst skillnad för barnens och elevernas kunskapsutveckling. Samtidigt vet vi att lärarrollen upplevs som oerhört pressad utifrån såväl tid som resurser. Många lärare vittnar också om en stoffträngsel. Många utvecklingsinitiativ ska pressas in, alltifrån PDV och nya styrdokument till nya skolplattformar. 

Därför är det extra viktigt att tiden och resurserna används effektivt. Att lärarna får de verktyg de behöver för att utveckla undervisningen, får ta del av ny kunskap utifrån de snabba omvärldsförändringarna och förändringar i skolans styrdokument och inte minst får inspiration och möta andra och utbyta erfarenheter. Att kompetensutvecklingen är praktiknära och gör skillnad i lärarens och elevernas eller barnens vardag. 

Hur kan vi organisera och planera för kompetensutveckling som gör verklig skillnad?

Kompetensutvecklingen måste bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och utgå från faktiska behov. Lärarna behöver involveras i planen. Tydliga mål för vad som ska uppnås med insatsen måste utarbetas. Lärarna behöver få tid att implementera ny kunskap, nya verktyg och förhållningssätt i undervisningen. De behöver också få tid för att dela och sprida ny kunskap i kollegiet.  

Den största bristen i huvudmäns och skolledningars kompetensutvecklingssatsningar är, förutom när den helt uteblir, att det ofta saknas en strategisk plan. Skolledningen behöver vara stöttande och involverad i kompetensutvecklingen. Sist men inte minst, behöver vi kontinuerligt utvärdera hur kompetensutvecklingsinsatserna mottas och upplevs men också hur nya beteenden utvecklas inom utvecklingsområdet och om vi fått den avsedda effekten.  

Vad kan vara svårt i utvecklingsarbetet? Och hur kan någon som leder utveckling på sin skola behöva få stöd i sitt uppdrag?

Tid är en kritisk faktor! Hade vi som lärare all tid i världen för att hålla oss uppdaterade och kompetensutveckla oss så vore det så klart mycket enklare. Men utifrån rådande situation så behöver vi ofta stöd för att för att hinna och för att uppnå den avsedda effekten. Vi kan helt inte ha egen spetskompetens inom alla områden. För att hitta en väg framåt kan man ta del av en kurs, konferens, bok eller föreläsning. Ett annat sätt är att ta in en ämnesexpert till sin skola/förskola – för att helt enkelt få ett kurerat innehåll som utgår från relevant forskning och beprövad erfarenhet. 

Det är heller inte alltid lätt att leda utveckling på den egna skolan. Därför kan du i din roll behöva kompetensutveckling i hur man effektivt leder undervisningsutveckling och leder kollegor. Ibland är det hjälpsamt att ta in en extern processledare för att få tydlighet och framåtrörelse i skolutvecklingen. Lärarfortbildnings processledare är lite som bin – vi flyger från blomma till blomma och sprider och förmerar det bästa från olika verksamheter.  

Kurser för dig som driver utveckling

Leda i motstånd och bristande samspel>>

Ny konferens i höst

Små undervisningsgrupper – när, hur och för vem?

I varje skola finns de – eleverna som inte passar in i den stora gruppen. Som behöver något annat. En mindre grupp. En chans att börja om. Konferensen En skola för alla arrangerar vi för att hitta lösningar för just dem.