Leda undervisningsutveckling
Den här fortbildningen ger verktyg för att leda undervisningsutveckling som blir angelägen och engagerande för kollegiet och som har effekt på elevernas och barnens lärande. Vi utvecklar utvecklingsstrukturer som blir hållbara över tid så att organisationen kan vara trygg med att utveckling ständigt pågår.

Kursledaren visade praktiskt genom lektionerna hur en process går till och hur en processledare ska vara. Det var väldigt lärorikt och gav mig massor av ny kunskap och knep för hur jag kan gå vidare i mitt arbete.

Ett pedagogisk ledarskap som främjar lärande - hos både lärare och elever
- Utvecklingsarbete som får effekt på elevernas och barnens lärande
- Konkreta metoder och verktyg för att leda utvecklingsprocesser
- Så får du kollegorna med dig! – skapa engagemang och hantera motstånd
- Samtalsstrukturer för gemensamt undersökande och utveckling
- Ständig förbättring med stöd av den kollaborativa lärcykeln
- Skapa utvecklingsstrukturer som blir hållbara över tid

Undervisningsutveckling där du får kollegorna med dig
En central del för undervisningsutveckling är att den måste utgå från och ständigt ha elevernas och barnens behov i centrum, först då får den effekt på deras lärande. Och för att få kollegorna med sig måste utvecklingsarbetet kännas angeläget och viktigt, att ni lägger tiden på det som faktiskt gör skillnad. Under den här fortbildningen lär vi ut konkreta metoder för att komma åt kärnan i vad som behöver utvecklas oavsett om utvecklingsområdet initieras uppifrån eller hos er själva. Effekten blir en undervisningsutveckling där ni utvecklar rätt saker, nämligen det som era elever/barn behöver. Ni jobbar med det som har betydelse i undervisningen och lägger tiden på det som gör skillnad. Då blir det lätt att få kollegorna med sig!
Ledare behöver de rätta verktygen!
Fortbildningen utvecklar ledarskapet genom ökad förståelse för gruppdynamik under förändringsarbete. Vi tränar på konkreta samtalsstrukturer som skapar engagemang och delaktighet, ger verktyg för att hantera motstånd och modeller för att driva ett ständigt pågående förbättringsarbete. När de som leder kollegorna är stärkta i sin roll blir det lättare att ta mandat i ledarskapet och få alla kollegor att vara med och vrida på utvecklingens hjul. Skolledning och kollegor kan känna sig trygga med att det pedagogiska utvecklingsarbetet ständigt pågår och att det har fokus på rätt saker.

Innehåll:
Att leda skolutveckling
Det kan vara utmanande att i förståelsen av sitt ledarskap gå från att vara den som vrider på utvecklingens hjul till att leda processer där alla kollegor är ägare av och delaktiga i förbättringsarbetet. Här får du möjlighet att analysera ditt eget sammanhang och vad som krävs av ditt ledarskap för att initiera de processer som utgår från vad just era barn/elever behöver.
- Processledarskap, ett pedagogiskt ledarskap som främjar lärande och utveckling
- Förbättring snarare än förändring – från projekt till processer
- Att etablera strukturer för evidensbaserad undersökning och förbättring
- Kvalitetsarbete med beslut som baseras på fakta och analys
Att leda en grupp i ett undervisningsnära lärande
Vi provar konkreta processer och metoder för det lärande som pågår mitt i planering, genomförande och utveckling av undervisning. Huret i ledarskapet behöver stå i relation till vadet, därför tränar vi på metoder där vi undersöker behov i barnens/elevernas lärande och hur vi kan skapa precis det ledarskap som behövs i varje del av förbättringsarbetet.
- Lärcykel för kollaborativt lärande
- Att göra kollegiala observationer av elevers lärande
- Analysen som nav i vetenskapligt förhållningssätt och beprövad erfarenhet
- Undervisningsutveckling för likvärdighet i elevernas lärande
Att utveckla en grupps kollaborativa arbetssätt
Precis som vi i vårt förbättringsarbete utgår från barnens/elevernas behov behöver du i ditt processledarskap utgå från vad dina kollegor behöver. Vi tränar därför på hur du kan undersöka vilka tyngdpunkter som behövs i ledarskapet och hur du kan ta reda på vad det beror på ”när det går åt skogen” samt hur ni ska komma vidare.
- Pedagogiskt ledarskap med analys av gruppens mognad som grund
- Metoder för allas delaktighet, ett villkor för lärande
- Möta motstånd och få andra med sig i förändring
- Forma ”organisatorisk kompetens” för förändring av skolkulturer
- Verksamhetsövergripande processer för kontinuerligt förbättringsarbete
Fortbildning för de som leder utvecklingsarbeten
Utvecklingsledare, förstelärare, arbetslagledare, specialpedagoger, biträdande rektorer, rektorer. För alla skolformer.
Processledare: Lena Göthe

Lena Göthe, skolutvecklingskonsult samt lärar- och rektorsutbildare vid Göteborgs universitet
Lena Göthe stöttar skolor och kommuner i elevnära utveckling av undervisningspraktiken, att etablera strukturer för det nyfikna undersökandet av elevers lärande. På Göteborgs universitet undervisar Lena på lärarprogrammen i kurser om bedömning och utveckling av undervisning.
Lena är också utbildningsledare på rektorsprogrammet där hon undervisar om undervisningsnära systematiskt kvalitetsarbete. Lena anlitas även av Skolverket i frågor kopplat till kollegialt lärande. Hon har också skrivit masteruppsatsen Lärares kollaborativa lärande där hon undersökte lärares förutsättningar för kollaborativt lärande.
