Hållbart lärarliv

- Smarta verktyg för minskad stress och ökad arbetsglädje
Kursen lär dig att:
  • Disponera tiden utanför klassrummet på ett effektivt sätt
  • Spara tid genom smart metod för struktur
  • Skapa och bibehålla flow i det administrativa arbetet

Om kursen

Många lärare idag har en allt för hög stressnivå. Pressen från den tilltagande mängden arbetsuppgifter och de övriga utmaningar en lärare ställs inför kan innebära att stressen bara ökar och ökar. För att minska risken för utmattning och stärka arbetsglädjen är det inte enbart undervisningstimmarna som behöver verktyg. Vi lärare behöver öka våra kunskaper inom arbetsmetodik, det vill säga läran om hur vi arbetar rationellt så att vi får tid till de viktigaste arbetsuppgifterna.

Genom struktur, planering och ökad medvetenhet kan vi bli bättre på att fördela tiden och arbetet utanför klassrummet. Genom det får vi en minskad upplevd stress och en bättre arbetssituation. Kursen är mycket konkret och ger dig de verktyg som du behöver för att bli duktig på arbetsmetodik. Du tar med dig de tips som passar dig och kan använda dem direkt efter fortbildningen.

Innehåll

Hur kan du planera för att få bättre kontroll över din arbetstid?
Du får konkreta verktyg och tips hur du kan planera på kort och lång sikt. Allt från termins/årsplanering, smarta att-göra-listor för att öka kontrollen till hur du kan disponera din tid utanför klassrummet på ett effektivt sätt. Du får också pröva på vilka stresshanteringsmetoder som passar dig bäst.

Hur kan rätt administrativ struktur spara tid?
I läraryrket ingår idag en stor mängd administrativa arbetsuppgifter vilket kräver helt andra förmågor och verktyg än undervisningen. Här får du lära dig en smart metod för att få en mycket bra struktur bland dina mejl, dina elektroniska dokument och dina fysiska papper. Minska letande, öka känslan av kontroll och framför allt – du spar mycket tid!

Hur blir du medveten om dina flytstoppare?
Du vet den där goa känslan av flow, att arbetet bara flyter på och du bockar av grej efter grej. Det flytet kan du själv påverka och frambringa med hjälp av rätt beteenden och ökad medvetenhet. Här får du kunskap om de sju flytstopparna, förhalaren, snuttaren, behagaren, mejlnarkomanen med flera. Du kommer få verktyg och smarta tips på hur du ändrar ditt beteende för att få ett ökat flyt och flöde i arbetet så du hinner mer och mår bättre.

Målgrupp

Kursen är anpassad för lärare, lärarassistenter, rektorer och övrig personal på låg- och mellanstadiet, som vill lära sig hur de kan arbeta ännu smartare med tiden utanför klassrummet.

Kontaktpersoner

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Lunch och kaffe ingår i priset för dig som träffar oss på plats.

Erbjuds även som lärarledd digital kurs